Ga naar de inhoud

Nederlanders talenwonders?

Hoeveel talen spreekt de gemiddelde Europeaan? Om die vraag te beantwoorden maakte linguïst Jakub Marian in een kaart van Europa zichtbaar hoeveel andere talen er per land gemiddeld gesproken worden. En wat bleek, hoe kleiner het land, hoe meer talen ze er spreken.

Andere talen

Eerlijk gezegd is deze conclusie niet bijster wereldschokkend. Tenslotte, hoe groot is de kans dat de taal van een klein land in een ander land gesproken wordt? Het is niet voor niets dat wij op school twee of meer vreemde talen leren. En dat veel Britten of Fransen echt geen andere taal dan hun moedertaal spreken. Want als er geen noodzaak is, waarom zou je dan de moeite doen?

VOC-mentaliteit

Nederland steekt samen met Luxemburg qua talenkennis met kop en schouders boven de andere EU-landen uit. Gemiddeld spreken wij hier 3,2 andere talen. Natuurlijk is dit pure noodzaak, zie je maar eens te redden in Ierland of Frankrijk met enkel Nederlands. Maar wellicht komt het ook voort uit onze discutabele VOC-mentaliteit? Want wilde je met andere landen handelen, dan was enige talenkennis toch wel het minste wat je nodig had om succesvol te zijn.

Frans en Spaans voor de camping of boardroom?

Het onderzoek zegt verder ook niets over de kwaliteit van de gesproken andere talen. Of het dus om voldoende Frans en Spaans gaat om je tijdens de vakantie te redden of dat je er echt mee uit de voeten kunt tijdens een zware contractbespreking moeten we maar raden. Alhoewel, als ik zie hoeveel bedrijven wij steeds weer kunnen helpen met vertalingen zodat ze zich goed kunnen presenteren in het buitenland, dan weet ik het antwoord op die vraag eigenlijk wel 😉

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer nieuwsberichten

bEDANKT!

Wij hebben uw aanvraag ontvangen en gaan voor u aan de slag. U hoort van ons.

Tekom International