Ga naar de inhoud

Schriften van de wereld

In de afgelopen millennia zijn er over de hele wereld honderden verschillende alfabetten ontstaan en in gebruik geweest. Heel veel daarvan zijn ondertussen verdwenen, maar andere bestaan nog altijd.

Er zijn zo’n 2,6 miljard mensen (36% van de wereldbevolking) die het Latijnse alfabet gebruiken. Het Latijnse schrift is hiermee het meest gebruikte schrift ter wereld. Zo’n 1,3 miljard (18%) gebruiken het Chinese schrift, ongeveer 1 miljard mensen (14%) gebruiken het Indische Devanāgarī. Het Arabisch schrift wordt door net zoveel mensen gebruikt. Het Devanāgarī en Arabisch schrift hebben dus een gedeelde derde en vierde plek in de top vijf van meest gebruikte schriften. Het Cyrillisch schrift staat op de vijfde plek met 0,3 miljard mensen (4% van de wereldbevolking).

Daarnaast kennen we vele andere schriften:

Het langste schrift ter wereld

Het Khmer is officieel het langste schrift ter wereld. Dit in Cambodja gebruikte schrift kent 74 tekens. Het staat in het Guinness World Records. Dit record wordt overigens betwist door de Cherokee indianen die sinds 1821 een schrift gebruiken met 85 tekens. Baas boven baas.

Welk schrift is het Nederlands?

Het Fenicisch alfabet, dat zich ongeveer 3.000 jaar geleden ontwikkelde, ontstond na het Proto-Sinaïtisch schrift. Hier is het Grieks van afgeleid, en ook het Latijnse alfabet, dat we vandaag de dag in Nederland gebruiken.

Het aller, aller oudste schrift

De oorsprong van het schrift ligt in pictogrammen. Men werd niet op een ochtend wakker met het idee een paar streepjes op papier te zetten en dat dan ‘hond’ te laten betekenen. De eerste karakters waren daadwerkelijk pictogrammen, stilistische tekeningetjes, van bestaande dingen. Langzaam aan evolueerden de tekens zich tot hun huidige vorm, en nu zijn ze nagenoeg niet meer te herkennen als pictogrammen.

Het Sumerisch schrift, dat gebruikt werd vanaf 3300 v.Chr. tot 100 n. Chr. is het oudste ons bekende Schrift ter wereld, en ontstond in Zuid-Mesopotamië, nu Zuid-Irak. Het systeem dat zij ontwikkelden zou sporen achterlaten in de schrijfwijzen van andere talen voor de komende drie millennia. Deze vorm, die bestaat uit een mix van logofonetische tekens, een medeklinker alfabet en lettergreep alfabet, wordt tegenwoordig samengevat als ‘cuneiform’.

De intrede van het schrift wordt niet voor niets beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de mens, want het maakte een einde aan onze afhankelijkheid van mondelinge overlevering en van alle onnauwkeurigheden en verdraaiingen die daarmee gepaard gingen. Een ander, niet te onderschatten voordeel van het schrift, is het feit dat je op elk moment je gedachten, invallen en ideeën kunt opschrijven, en vervolgens later opnieuw kunt nalezen, verbeteren en erop voortbouwen. Op die manier kan je je redeneringen zodanig verfijnen en polijsten dat je tot inzichten en zelfs ontdekkingen komt die zonder schrift onmogelijk waren geweest.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor advies over uw vertaaluitdaging

Meer nieuwsberichten

bEDANKT!

Wij hebben uw aanvraag ontvangen en gaan voor u aan de slag. U hoort van ons.

Tekom International